חשיבה יצירתית בזוגיות: כאשר השלם עולה על סכום חלקיו.
חשיבה יצירתית בזוגיות: כאשר הפוטנציאל של השלם עולה על סכום חלקיו בנפרד.
כמה פעמים שמעתם את המשפט "השלם עולה על סכום חלקיו"? אין כמעט דבר שלם שעבורו משפט זה נכון יותר עבורו מאשר זוגיות. באותה מידה, אין גם דבר שעבורו האמת הטמונה במשפט הזה תלויה באופן כל כך מוחלט ברצון הטוב של מרכיביו. רק לאחר שנפנים את המשפט הזה וניישם אותו בזוגיות, נוכל להבין את המשמעות העמוקה שלו.
השונות היא יתרון
כל שני בני אדם שונים זה מזה בגלל הבדלים בגנטיקה והבדלים בהתנסויות העבר המשפחתיות והחברתיות שלהם. בזוג ההטרוסקסואלי מתוספים לכך גם הבדלים הנובעים מהביולוגיה השונה של היותם גבר ואשה. אלה הם תוצאה של העובדה שגברים גבוהים וחזקים פיזית מנשים (שזו הכללה שיש בה חריגים), או של העובדה שלנשים יש מחזור חודשי, שהאשה היא זו שנכנסת להריון ויולדת ומניקה - שלכולם יש השפעות הורמונליות משמעותיות, ושלגברים יש צורך ביולוגי לפלוט את מלאי הזרע שלהם ולחדשו אחת לכמה ימים בדרך של יחסי מין, אוננות או קרי לילה (שהם הבדלים מהותיים בין גברים לנשים). הבדלים בסיסיים אלה משפיעים באופן משמעותי מאד ושונה מאד על מחשבותיהם, רגשותיהם והתנהגותם האינטימיים ביותר של נשים וגברים. זוגות רבים מתקשים לקבל את ההבדלים הקיימים ביניהם באישיות, בטמפרמנט ובנטיות, ונוהגים להבליט ולהקצין אותם בעת מריבות או ויכוחים כאילו שהם חולשות של הצד האחר. כאשר הם עושים זאת, התוצאה היא חשיבה שאינה גמישה, וזוגיות שאינה מתפקדת במלוא הפוטנציאל שלה.
זוגות מתפקדים היטב יהיו זוגות שמקבלים את ההבדלים באישיות שבין בני הזוג, לומדים זה מזה איך לחשוב אחרת (כן, מחוץ לקופסה שלהם עצמם!), ונעזרים זה בכישוריו וביכולותיו של זה וזה בקופסה של זה כדי ליצור "זוגיות" מתפקדת, במקום להסתפק רק בעצם בקיומם כ"זוג" (כלומר, שניים החיים ביחד באופן מוצהר, אבל לא בהכרח מתפקד). אז, ורק אז, כשהם מצליחים לעשות זאת, השלם יוכל לעלות על חלקיו. אז, ורק אז, בני הזוג לא יאבדו את יכולותיהם ואישיותם, אלא יגמישו אותן על פי הצורך, כשיש להם מישהו קרוב שאפשר ללמוד ממנו או להיעזר בו כדי להשיג יותר ממה שיצליחו להשיג לבד.
קל לתת דוגמאות חיוביות
בהורות, למשל, אין האם והאב זהים ביכולת שלהם לתרום לילדיהם, בין אם מדובר בהקניית ידע, אינטליגנציה רגשית, ביטחון עצמי או משמעת עצמית. ההבדלים בהתנהגות האב והאם כלפי הילדים יכולים לנבוע מהבדלים באישיות שאינם כרוכים בהבדלים שבין המינים, כמו למשל הנטיות האינטלקטואליות, הספורטיביות או מידת הסבלנות. הורים שמצליחים להיעזר זה בזה יצליחו לייצור, למשל, איזון נכון יותר בין הצבת גבולות ברורים לילדים, לבין הבעת רוך, איפוק ואורך רוח.
איזון נכון בין אלה, יקנה לילדים איזון חשוב בין ביטחון עצמי לבין משמעת עצמית. אפילו העובדה כשלעצמה שהורים שונים זה מזה באישיותם, מלמדת את הילדים גמישות ביחסי האנוש שלהם. כאשר ההורים מכבדים זה את השוני של זה, הילדים לומדים לקבל גם את עצמם טוב יותר, כי הרי גם הם שונים אלה מאלה, ובודאי שהם שונים מהוריהם. קשה שלא לראות עד כמה הערכה הדדית חשובה כל כך הרבה יותר מאשר השעה המדוייקת שבה אמורים הילדים ללכת לישון, או אם יאכלו בעזרת סכין ומזלג בלבד או ייעזרו בידיים. את הדיונים על המה והאיך ההורים צריכים לעשות בנפרד, ולא מול הילדים או מעל ראשיהם. שיתוף והבנה וכבוד הדדי בין ההורים, גם ואולי בעיקר כאשר הם אינם מסכימים זה עם זה, תורמים לילדים לעין שיעור הרבה יותר מאשר הליכה על פי דרכו של ההורה האחד או השני באופן שפוגע בכבודו של ההורה האחר. בעניינים של תפקוד שוטף, למשל, נכונות לעיסוק באדמיניסטרציה וכספים, יעילות בקיום מטלות שונות, תחרותיות, אסרטיביות ויעילות הפעלה אנשי שרותים, חיי חברה ומשפחה, נטייה לבישול, לארגון ולסדר, ועוד ועוד, יהיו שונים בין בני הזוג. עזרה הדדית ושימוש זה בנטיות ובעוצמות של האחר מייעלים את העשייה ותורמים לשני הצדדים. שיתוף הוגן בין הצדדים יכול לחסוך גם זמן וגם מועקות.
סיכונים במימוש הפוטנציאל
אחד האיומים המשמעותיים על התפקוד זוגי הוא דווקא החשש, גם בזוגיות טובה, מפני מה שיקרה אם הזוגיות תתפרק. אחת הסיבות הנפוצות לכך היא זוגיות שבה האשה נשארת בבית כשהגבר הוא המפרנס העיקרי. יש סיבות ונסיבות שונות שמוליכות למצב שכזה, בנפרד או ביחד: א. הנאה אמיתית שיש לאשה מהחוויה של השהות הממושכת עם הילדים. ב. מתוך דאגה הנובעת מכך שלדעתה או לדעת שני בני הזוג היא תעשה זאת נכון יותר מאשר מטפל או מחנך זר. ג. כשהאשה נרתעת במידה כזו או אחרת מהתמודדות במקום עבודה, ומעדיפה על כך את הטיפול בבית ובילדים. ד. שיקול כלכלי, כאשר משכורתו של הגבר גבוהה לפעמים ההחלטה על הישארות האשה בבית במשרה מלאה או חלקית יכולה לנבוע גם משיקול כלכלי בלבד, אם משכורתו של הגבר גבוהה משמעותית יותר (ויש גם מקרים שבהם הגבר בוחר להשאר בבית, כאשר המצב הפוך). כאשר קיימת חלוקת תפקידים שכזו, וגם כאשר היא מגיעה מנכונות ועם הסכמה מלאים של שני בני הזוג, חשוב מאד לשני בני הזוג (כן, גם לזה שנשאר בבית!) לשים לב לצרכים של של הפרטנר שנשאר בבית, כי יש נטייה להזניח אותם.
גם אם האשה נשארת בבית מרצונה, ומתוך אהבה, רצוי מאד שלא תתנתק מעולם "המבוגרים", וחשוב שתמשיך לקיים קשרים חברתיים מספקים ולקבל משוב מהם ועוד יותר מבן זוגה שהיא מוערכת ורצוייה. חשוב לא פחות, ואולי אפילו יותר, שהיא תרגיש בטוחה בקשר עצמו. הסיבה היא שתהליך שבו האשה נשארת בבית, באופן חלקי או מלא, מצמצם את האפשרויות הכלכליות העצמאיות שלה - במידה שבני הזוג יחליטו בעתיד להיפרד. גם כאשר הזוגיות טובה, החשש שהזוגיות לא תתמיד לנצח עלול ליצור באשה תחושת תלות כלכלית בבן זוגה ואי ודאות באשר לעתידה, ולהעצים את הצורך הנפשי בקבלת עוד בטחונות באהבה שלו, או בבסיס הכלכלי שלה. בנוסף, גברים מפרנסים נוטים לפעמים לזלזל בבת זוגם אם היא לא "מצליחה" כלכלית, במקום להעריך את תרומתה ואת מה שהיא כן טובה בו והם פחות. לעיתים קרובות זה קורה בגלל קשיים תקשורתיים בין בני הזוג, שבעקבותיהם נוצר הנסיון לכפות דעות זה על זה, שמוליד נטייה לנצל את אי השוויון ביחסי הכוחות הכלכליים, על מנת לכפות החלטות חשובות. מכאן, נוצרת גם פגיעה בהערכה ההדדית ובהערכה העצמית, והפוטנציאל התפקודי שקיים בזוגיות עלול להיפגע עמוקות.
סיכום
בזוגיות, השלם יכול לעלות בהרבה על סכום חלקיו. אלא שאם הזוגיות אינה מתנהלת נכון, ובני הזוג אינם מכבדים את ההבדלים שביניהם, הזוגיות יכולה להיות גם הרבה פחות מסכום חלקיה. שני משפטים אלה הם אולי הדבר החשוב ביותר שזוג צריך להיות מודע לו, ולזכור אותם כבר עם הכניסה לחיי זוגיות. אחד הדברים החשובים שעומדים לנגד עיני בתהליך של טיפול זגוי הוא להזכיר לבני הזוג שזה מה שעמד לנגד עיניהם, כמעט תמיד, כשהם נכנסו לזוגיות, ושחשוב למצוא את השלם הזה שוב. וגם אם אינו מושלם, כי הוא אף פעם לא יהיה באמת מושלם, יש לזכור שהוא עדיין יכול לתפקד טוב יותר מחלק אחד מושלם.